Thursday, February 23, 2006

Slutt på strømrasjoneringen

Da jeg kom til Albania i oktober, var det massiv energikrise: Det hadde vært en tørr sommer, og alle vannmagasinene var tomme, noe som førte til strømutkoblinger opptil 8-10 timer om dagen (Fra åtte om morgenen og utover, naturligvis. Kan jo ikke la folk få jobbet!)

Etter jul fikk landet endelig kjøpt strøm fra utlandet, men vi hadde likevel uregelmessige strømbrudd fordi strømlinjene mellom albania og naboene ikke var dimensjonert stort nok.

..i de siste ukene har det igjen vært et par timer om dagen med strømutkoblinger, men denne gangen med en helt ny grunn: Verdensbanken vil ikke gjøre investeringer i det statlige strømverket med mindre de øker inntjeningen. Inntjeningen er dårlig av tre grunner: 1) folk tjuvkobler seg direkte på strømnettet, 2) Folk gidder ikke å betale strømregningen fordi de vet at Kesh (strømverket) ikke kan koble ut enkeltkunder, og så lenge noen i blokka betaler, så får de strøm likevel, og 3) 15% av kundene til Kesh har - av alle ting: ukjent adresse, så Kesh vet ikke hvor de skal sende regninga.

Og nå har Kesh kommet frem til den geniale ideen at dersom de skrur av strømmen i de områdene der de har dårligst inntjening, så øker naturligvis den totale inntjeningen pr. kilowattime, og så kommer verdensbanken til å innvestere igjen!

Virkelig en god å effektiv måte å ordne det på.

1 comment:

Unknown said...

Guri, for et land... Og her sitter jeg i Portugal og klager over alt mulig. Jeg har en mistanke om at jeg egentlig ikke har noe som helst å klage over.

Vel, vi har i blant problemer med strømmen her også, men det er fordi strømnettet er så gammelt og ikke tåler stort. I perioder går strømmen flere ganger om dagen, men er stort sett på plass igjen etter en halv time.