Monday, October 09, 2006

Smittsom lissom-terrorisme

Dagens store nyhet er igjen om "terrorismen": Inspirert av forrige ukes hendelse, var det igår en fyr som kapret bussen mellom havnebyen Durrës og Tirana (han hær var ikke ubevæpnet: han hadde med seg en håndgranat), og tvang den til å dra til flyplassen, hvor han planla å komme seg ut av landet (vet ikke om han planla å kapre et fly også.. Tipper han ikke hadde billett).

Jeg mener fremdeles at det at mentalt ustabile individer kaprer en buss eller et fly ikke har noe med terrorisme å gjøre..

4 comments:

Einar said...

Monty Python har selvfølgelig en fornøyelig sketsj om flykapring: http://www.youtube.com/watch?v=KkVEif0WKoQ

Anonymous said...

Hei. Vil bare legge igjen et lite avtrykk etter å ha lest bloggen din. Kjenner meg faktisk litt igjen for jeg har vært i Albania 4 ganger i år. Reiser gjerne ned igjen. Herlige mennesker, så gjestfrie at det av og til blir litt mye for en nordmann ;) Var i Durrès i sommer. Varmt som en stekeovn men hotellet var billig og vi hadde to store vifter på rommet så det var den eneste plassen det var kjølig. Enden på visen var at jeg ble skikkelig forkjølet pga viftene som sto på hele natten (hehe).

Unknown said...

Det er vanskelig, det der. Jeg tror at mennene i de kaprede flyene i USA i 2001, og de som sprengte bombene i London og Madrid, også var mentalt ustabile. Det er bare vanskeligere å kalle terrorisme styrt av religiøs (og politisk) fanatisme for mental ustabilitet. Men selvsagt... Kaller man alt for terrorisme, mister ordet etterhvert mening.

Anonymous said...

Hva for deg til å tro at terrorisme ikke er en real fare i Albania? Har du hørt på hva som har skjedd i nabolandet Bosnia? Tror du kanskje at terrorisme ikke kan skje i såkalte ”u-land”? Hva med Egypt Algerie Indonesia osv? Albania har faktisk et muslimsk miljø og muslimske misjonærer fra andre land. Greit nok de ikke radikalisert og hjernevasket takket være albanerens natur og holdning til religion, men det vil ikke si at du kan fraskrive faren for terrorisme. Kanskje de overdriver men det gjør Norge også. Her i Norge til og med provoserer de fram muslimenes raseri for å nettopp være med i ”klubben”. Det er typiske smånasjonens psykose å identifisere seg med andre eller som vi sier ”å bli mer katolikker enn paven”. Nordmenn identifiserer seg med engelskmenn, amerikanere og den hvite rasen og tar den rollen. Det er patetisk noen gang når en herremann i fra bygda som ikke har fullført videregående engang tror han er bedre enn meg og skal ”opplyse” meg selv i ting som har med Albania å gjøre, bare fordi han er nordmann og hvit. Han identifiserer meg med noe som er under han, selv om han veit at jeg er høgskoleutdannet både i Norge og Albania kan minst 3 språk og kjennskap til minst 2 kulturer.
Her tar du den klassiske norske ”vi” ”de” utgangspunktet og kjører hele repertoaret fra A til Å. Det er typisk tidligere fattige folk som er blitt rike mentalitet å peke hele tiden på andres ”elendighet” og Norge var faktisk en av Europas fattigste land forrige århundre. Det mest klassiske eksemplet har vi faktisk fra irsk-amerikansk historie når irer av første innvandringsbølge var rasister mot de som kom i senere bølger.
Albanerne fortjener ikke den dårlige ryktet vi har fått spesielt takket være stor bidrag fra våre ”dårlige” naboer som Hellas og Serbia som driver en aktiv anti-albansk propaganda i vesten.
Sier ikke at det ikke finnes ting som må bli bedre menn det er mye missforståelse og mye som er bra med albanere. Ikke få selv positive ting til å høres negative ut.
Ikke ta det jeg skriver som personlig angrep men jeg synes bildet bør være mer nyansert slik det er i alle land Norge inkludert. Det å vedlikeholde fordommer gjør ikke livet surt for albanerne i Albania men for oss som bor her i Norge også. Du er en offentlig ansatt og har ansvar for det du sier og det skal være balansert og ikke så tabloid preget.
Vi trenger noen positive ord ikke bare for reklame men fordi vi rett og slett fortjener det.