Friday, December 08, 2006

valgkrøll

Det går som kjent mot valgtider. Ifølge albanske lover, må kommende lokalvalg holdes mellom 20. desember og 20. januar. Men helt siden de begynte å forberede valget - sånn rundt juni i år - har det vært krangel i parliamentet: Delvis om stemmemantallet (opposisjonen godtar ikke at midlertidige registre brukes, på tross av at de var dem som innførte de midlertidige listene ved forrige valg), og delvis om valgdatoen: Det meste av Albania er ufremkommelig på grunn av snø midtvinters, og valgdeltakelsen blir heller laber hvis man ikke kan få tatt seg frem til valglokalet, så opposisjonen krever at lovene endres.

Datoen for valget nærmet seg, og det ble ingen enighet, så i forrige uke satte presidenten foten ned, og satte valgdatoen til 20. januar.

Man skulle jo tro at da var det avgjort: Ingen lover er brutt, og på tross av sannsynlig lav valgdeltakelse, så blir i det minste valget gjennomført.

Men albanerne er ikke albanere for ingenting: Det krangles fremdeles. For det første mener opposisjonen at valglovene er utgått på dato, så man har ingen hjemmel for å avholde valg overhodet. For det andre mener de at fødselsattestene - Albanias form for identifikasjonspapirer - holder for dårlig kvalitet, så det må trykkes nye fra utlandet i anledning valget (En albansk fødselsattest har bare 3 måneders gyldighet, så alle må sannsynligvis få seg en ny attest i anledning valget uansett), og for det tredje, mener de at det er altfor kort tid til 20. januar til at valgmantallet overhodet kan bli klart.

Og presidentens reaksjon på dette? I gårsdagens avis sier han (om partene) "I have been inviting them to negotiate since a long time ago." Videre svarer han på spørsmål om han er villig til å utsette valgdatoen at han vil overveie dette når partene presenterer sine forslag og meninger.

Min albanske kollega mener at valget kommer til å bli i slutten av mars, mens institusjonen som vi samarbeider med med å lage folkeregister, er sikre på at det ikke blir noen utsettelse. Det blir spennende å se.. Men de bør jammen meg snart se å bestemme seg!

2 comments:

Anonymous said...

Wish i could understand Norwegian so i can say something.

Do you speak English?

Anne Abelsæth said...

Yes, I do speak english.

Sorry that the blog is in Norwegian, but I don't think I'm gonna change that.