Friday, January 27, 2006

Borgermester'n

Den tidligere omtalte borgermesteren av Tirana - Edi Rama - er litt av en personlighet. Han fikk jobben for tre år siden, og er absolutt en mann som får ting gjort (mot en dollar eller to under bordet, går det som sagt rykter om).
Da han startet som borgermester, var det 12 år siden kommunismen falt, og siden den tid hadde Tirana bare forfalt. Det var stygt og nedslitt, og folk hadde tatt seg til rette og bygget på husene sine i vilden sky (på bekostning av fortauene, naturligvis). Og nå ville han pusse opp byen.

Det startet med regjeringsbyggene rundt hovedgaten: Italienske bygninger fra 20-30-tallet som ble pusset pent opp i sin opprinnelige form. Alle skurene som var dukket opp som lokk over elva som renner gjennom byen ble revet, slik at det idag er en vakker elv med gresskledte elvebredder (vannet er dog fremdeles ikke veldig rent).
Men så begynte det å ta av. Rama begynte å leke med farger på PCen sin, og lagde de villeste mønstre, som han i ettertid fikk malt hus rundt i byen i. Og etter at han først startet med dette, har andre også begynt å male hus i sprø farger og mønstre (dog aldri så ekstremt som ham).

Og resultatet? Alle vi utlendingene synes det er supert! Det har gjort at byen ligner på folkene som bor her: Fargerikt og kaotisk. Men albanerne mumler noe om at "Det ser ut som et fuckings tivoli" og misliker det intenst.

Ta en kikk på bildene og døm selv!





1 comment:

Anonymous said...

I think it looks great :)