Friday, June 01, 2007

Å gå foran med et godt eksempel?

Et av problemene de sliter med i Albania er all den "uformelle" byggevirksomheten: Jeg leste et sted at det er ca. 300 000 ulovlig oppførte bygninger/tilbygg i landet, og myndighetene prøver å få system i rotet ved å legalisere noen av bygningene og å rive andre (eller i det minste true med å rive dem).

Og så forteller en albansk kamerat av meg om kona som jobber i transportdepartementet: Det er svært mange av dem som jobber der som røyker, og med den nye røykeloven er det ikke lenger lov å røyke inne i offentlige bygg.

Så hva gjør de med dette? Jo, de planlegger å bygge et "røykerom" på taket av departementsbygningen. Men de vet at de ikke kommer til å få byggetillatelse for dette. Departementet holder nemlig til i en av de vakre bygningene som italienerne bygde på 30-tallet, og som er de eneste bygningene med snev av monumentalitet i Tirana:



Jeg bare lurer på hvordan de skal få befolkningen til å begynne å respektere lover når myndighetene ikke gjør det selv en gang.. (Og så er det jo litt komisk at de bryter byggeloven for å holde røykeloven, da..)

..men det kan jo hende det planlagte røykerommet ikke blir noe av - at det bare er løse rykter..

No comments: