Monday, May 28, 2007

Røykeloven, del 2

Det jeg skrev for noen uker siden om røykeloven viste seg visst å ikke stemme helt: Loven skulle ha trådt i kraft 5. mai, men da dagen kom, var alle så uforberedte at de utsatte hele greia til 26. mai..

..så denne helgen trådte loven i kraft. Helsedepartementet hadde ifølge mine kilder gått ut og sagt at siden det ikke var bevilget ekstrapenger, kom de ikke til å ha noen mulighet for å sørge for at loven følges opp, og ryktene gikk om at de skulle innføre loven litt mer gradvist: Først gjøre offentlige bygg som sykehus og skoler og sånt røykfrie, før det generelle røykeforbudet i restauranter og barer skulle tre i kraft.

Så stor var overraskelsen i lunsjen idag: stamkafeen var blitt røykfri! Jeg måtte spørre kollegaen om hva som var skjedd: Og jo! "Helsepolitiet" hadde vært ute hele helga og bøtelagt alle restauranter som ikke fulgte opp. Hovedreportasjen hadde vært fra hotell Rogner - byens beste hotell. Der hadde eieren demonstrativt stått og røyket da røykepolitiet kom.

..men man er jo blitt litt kynisk etter halvannet år i Albania, da. Så det er to ting jeg lurer på: 1) hvor lenge kommer de til å klare å holde restaurantene røykfrie, og 2) hvor mye penger klarer røykepolitiet å håve inn i løpet av en arbeidsdag. Har hørt rykter om at trafikkpolitiet pleier å ta ca. 10% av trafikkbotens verdi for å la være å utstede den, og dette må vel kunne sies å være noe i samme gata?

No comments: