Tuesday, September 12, 2006

Valgmantallskaos.

I fjor sommer var det parliamentsvalg i Albania. Det var sosialistene som satt på makten, og de hadde som vanlig problemet med å få utarbeidet valgmantallet. Spesielt var det vanskelig med alle de menneskene som hadde flyttet på seg og stod i flere registre og lignende. For å få orden på dette, fikk regjeringen laget midlertidige lister (jeg tror det er ca. 140 000 navn på disse listene), og alle var fornøyde. Og demokratene vant valget.

Til vinteren skal det være lokalvalg, og de har fremdeles ikke noe skikkelig folkeregister til å lage valgmantall ut av, så med støtte fra OSCE og IFES, satte de igang å lage nytt valgmantall, mens de planla å bruke de midlertidige listene fra ifjor - etter oppdateringene..

Men da satte opposisjonen foten ned: de midlertidige listene skulle IKKE brukes. De var en fare for demokratiet. Her skulle det gå skikkelig for seg!

..og det har de kranglet om det siste halvåret - helt til for et par uker siden, da opposisjonen ga seg og de kom til enighet.

Det morsomme i denne saken er naturligvis at den nåværende opposisjonen - som nektet å godta de midlertidige listene i år - var de som lagde dem for halvannet år siden..

1 comment:

Anonymous said...

I følge nettsidene til Albanias valgkommisjon hadde stemmemanntallet 2 850 821 personer i 2005. Valgdeltakelse 49,23 %, dvs dagens nasjonalforsamling har blitt valgt av ca 1 425 000 velgere. Lykke til med arbeidet i Albania. Det er riktig som du sier, valglistene er tema hvert år, og er noe av det de krangler mest om.