Sunday, February 24, 2008

Kong Leka den første av Albania

For en tid siden var jeg som vanlig på en fredagskveld på restauranten Kings House. Der kom jeg i snakk med en mann som presenterte seg som "Kong Lekas rådgiver". Jeg kikket litt spørrende på ham: "Er ikke Albania en republikk, da?". Men det viser seg å være delte meninger om det:

På 20-tallet hadde Albania en svært sterk og populær president, som fikk kronet seg selv til konge: Kong Zog den første. Rett før han rømte fra Albania da Mussolini inntok landet, fikk han en sønn som levde i eksil under kommunismen.

I 1997 kom sønnen tilbake og krevde sin trone. Men albanerne ville ikke nødvendigvis ha et kongedømme, så det ble folkeavstemning, og kongen tapte med ca. 2/3 av stemmene mot seg.

Men kongen gav seg ikke så lett: Han mente at nederlaget kom som følge av valgfusk, og utropte seg selv til konge. Om ikke konge av nasjonen, så i hvertfall konge av folket.

Så idag har han sitt eget hoff, og tydeligvis også rådgivere, og han mottar borgere til audiens. Og han (eller er det en av tjenerne hans?) er ofte å se når han lufter bikkja: Den er nemlig lett gjenkjennelig pyntet med gedigne perlekjeder.

4 comments:

Anonymous said...

Det var en gang en konge...............
Kan du vær så snill Anne fortsette med fortelling av eventyret?
Du er veldig flink til sånt.

Anne Abelsæth said...

Det var en gang en konge........

....som levde lykkelig resten av sine dager selv om han ikke fikk (halve) kongeriket?

Jeg tror definitivt jeg må treffe denne kongen en dag. Og han tar imot audienser, så det bør la seg gjøre: La oss håpe at rådgiveren hans tropper opp ofte på fredagsmiddagene - kanskje dette bør være en av de ti tingene man må gjøre før man forlater Albania? Håndhilse på kongen heller enn presidenten?

Anonymous said...

Att träffa kungen är häftigare än att träffa presidenten. Men kommer det att räknas utan mig

Jorunn said...

Det sto et stykke om Albania som turistmål i God Tid i Fevennen for et par uker siden - da mener jeg denne kongen "din" var nevnt. Men de hadde glemt å lage intervju med deg. Det burde de...