Tuesday, October 02, 2007

Reinspikka turistreklame!

Jeg og en kamerat bestemte oss for å gjennomføre et til av punktene på listen over ti ting man må gjøre før man forlater Albania i helgen, nemlig å bestige Albanias høyeste fjell: Malli Korabi på 2764 meter. Dette fjellet ligger helt øst i landet, på grensen til Makedonia, i et ganske utilgjengelig område.

Vi startet torsdag etter jobb med å kjøre til Peshkopi, hvor vi lå over en natt før vi fortsatte på grusveier til Radomirë - en knøttliten landsby i nærheten av fjellet.
Her lå vi over hos han som skulle være guiden vår ("Det er ikke noe problem å finne ham: spør etter Haxhi - alle vet hvem han er", sa de som formidlet kontakten), før vi neste dag satte i vei til fots - fra ca. 1200 meters høyde med toppen som mål:





Her ser vi endelig toppen i det fjerne:



Og her er grunnen til at jeg aldri kom meg helt opp til toppen: De siste metrene bestod av en steinrøys hvor man ville rullet hundrevis av meter nedover om man mistet fotfestet (Det var bare etpar hundre meter igjen, og de andre turte å gå opp):



Albanerne hadde sagt at turen ville ta minimum 9 timer: 5 opp og 4 ned. Vi klarte det på litt over seks, med frokostpause inkludert.

Da fotturen var unnagjort, kjørte vi videre nordover på grusveiene - eller var det egentlig et sauetråkk vi kjørte på?



Vi kjørte oss nå ihvertfall vill flere ganger - og det til tross for at kartet viste at det kun var én vei i området, og at albanerne hadde sagt at det bare var å kjøre rett frem hele tiden.

Søndagen var vi fremme i nord-Albania, og tok fergeturen fra Fierze til Koman, som er kjent for å være en av verdens 3 vakreste fergeturer (ved siden av bl.a. hurtigruten):



3 comments:

Anonymous said...

Du har skrevet navnet på fjellet feil. Du skriver Malli Korabit og det betyr Lengselen til Korab. Hvis du sløyfer en l i "malli" så blir det riktig. Malli er bestemt form for lengsel på albansk.

Anne Abelsæth said...

Hmm.. har alltid trodd at mal (fjell) - eller mali i bestemt form - staves med to l-er, men du har rett: Det er bare en l der.

Men Korabi som jeg skriver (ikke korabit), er vel bare Korab i bestemt form, så "Mali Korabi" er bestemt form av Korab-fjellet?

Forresten står det "Mali i korabit" på kartet mitt, så det må også være mulig. Albansk er jammen ikke lett!

Unknown said...

Både Korabi og Korabit er i bestemt form. Korab er selve navnet, du bruker "Korabi" når du beskriver ham mens du bruker "Korabit" når du beskriver hans ting, som f.eks. Mali i Korabit. En annen ting er at Mal betyr Skog og ikke Fjell!

Det var hyggelig å lese om dine opplevelse i Albania mange tror at albania er et skummelt sted men de aner ikke hva de går glipp av.

Ønsker deg alt vel :)