Monday, April 02, 2007

Gamle og nye lekëpenger (igjen)

Pengeenheten i Albania heter Lek (lekë i flertall), og 100 lekë er verdt ca. 7 kroner. Det vil si: 100 nye lekë! I fjor var det 40 år siden albanerne devaluerte valutaen sin - de strøk en null, og dette har de ikke helt kommet over enda, så de oppgir fremdeles alle beløp i gamle lekë - de legger på en null på alle beløp som oppgis, noe vi utlendinger sliter litt med å huske på.

..som for eksempel på lørdag: Vi skulle ut på hash-en som vanlig (Et fenomen som foregår i de fleste større byer i verden. Her i albania er det ca. 50/50 albanere og utlendinger som møtes lørdag formiddag for å gå en tur i skogen/fjellet), og hadde behov for å fylle bensin på veien. Svensken som kjørte bilen ba mannen på bensinstasjonen om å fylle opp for 5000 lekë.

..det tok to sekunder, og vi ble sittende litt forvirra: det tar jo ikke to sekunder å fylle tanken i en diger jeep halvfull. Da gikk det plutselig opp for oss: Mannen på bensinstasjonen opererte natuligvis med gamle lekë, så han trodde vi ville fylle for 500 - ca. 4 liter bensin.

Vi rettet opp feilen ved å be ham fylle på for 50.000 lekë, og ba om å få kvitteringen. Albanere flest gir oss da kvittering på det faktiske beløpet - i nye lekë, men i dette tilfellet gav mannen oss en håndskrevet kvittering på 50.000 lekë. Svensken som eier bilen skal få litt av et problem med å føre regnskapet denne måneden!

Og hva var sannsynligheten for at vi ville ha fylt for 500 lekë? Det digre droget av en bil bruker sikkert et par liter på mila! (man trenger virkelig firehjulsdrift for å ta seg frem enkelte steder i Albania, så de fleste som har behov for å reise rundt i landet kjører slike enorme jeeper)

1 comment:

VamPus said...

Når du skriver "hashen" så vandrer tankene umiddelbart til en annen form for "tur", men ok :-)