Friday, April 13, 2007

Bunkermalergerilljaen er igang!

Ut over hele Albania er det spredt små bunkers i sement som kommunistdiktator Enver Hoxha fikk laget på sine paranoide eldre dager. Tanken var at tre og tre albanere skulle dele en bunker i tilfelle krig. Hoxha rakk å få laget ca. 700 000 av disse bunkersene. Bildet under må være en luksus-familiebunkers med tre rom: I tillegg til et rom for deg og din ektefelle, kan du stable inn svigers i et annet og ungene i et tredje:



Siden bunkersene er altfor dyre å få fjernet, lanserte jeg for en tid siden ideen om å pynte på dem (se her), og nå er "The mysterious bunker painter"-geriljaen igang:



Første forsøket: Det er vanskeligere enn man skulle trodd å male en bunkers. Vi ble aldri helt enige om vi drev og malte et amerikansk flagg eller ikke. Heldigvis har vi ca. 699 999 andre bunkerser å øve oss på..

Da første bunkers nesten endte i mytteri, trengte vi en raki-pause og stakk til nærmeste pub. Rakipauser er alltid nyttig: Etter en lang diskusjon ble vi enige om å legge om strategien til å stemme mer med Hoxhas opprinnelige bunkerfilosofi (Hver man - sin bunker), og vi ruslet ut i nattens mulm og mørke for å fortsette arbeidet.

Men er det egentlig noen grunn til å begrense prosjektet til bare å omfatte bunkerser? Søppelkontainerne i Albania er ikke akkurat pene de heller, så vi bestemte å inkludere disse i prosjektet vårt(Legg merke til katten som hopper fra den ene containeren til den andre. Dette avkrefter definitivt myten om at i mørket er alle katter grå!):



Og endelig: I grålysningen ferdigstilte vi endelig en perfekt bunker:


 



..så nå er vi igang! Når prosjektet forventes å være ferdigstilt er avhengig av hvor mange soldater vi klarer å verve til bunkerspainter-geriljaen, men er vi flinke, bør hele jobben være gjort på et par-hundre år!

(Disclaimer: Alt som står i denne artikkelen er naturligvis bare tull: Jeg og noen venner reiste rundt i Albania, og på veien lette vi etter dekorerte bunkerser. Vi har ikke malt noen av dem selv.

Forresten så tror jeg jeg har forandret mening om bunkers-dekoreringen: Istedenfor å utsmykke alle i forskjellige mønstre, vil jeg at alle skal males i oransj. Det er jo tross alt det nye svarte.)

2 comments:

Anonymous said...

Vrøvl. Svart er det nye svarte. Tollef

Anne Abelsæth said...

Neineinei! Det var i forrige uke, det. Rett etter at lilla var det nye svarte.

Denne uka er det definitivt oransje som er det nye svarte!