Thursday, February 22, 2007

Valgresultater så langt

Det er fire dager siden valget, og noe endelig resultat kommer ikke til å foreligge på lenge enda: Det telles fremdeles, og prosessen går ikke helt glatt: Igår hadde det endt med slosskamp i et av tellesentrene i Tirana. En av de involverte ligger i koma på sykehus, mens 3-4 av de andre sitter i fengsel.

Men trenden er rimelig klar allerede: Sosialistene vinner i alle de større byene, mens demokratene tar landsbygda. Og i Tirana vinner sosialstene stort: Status ifølge protestorganisasjonen Mjaft! er at Sosialistleder og nåværende borgermester Edi Rama leder med 13 prosentpoeng. Dette er et svært uventet resultat. De siste meningsmålingene en uke før valget (lovene forbyr meningsmålinger nærmere valget) viste en 50-50 fordeling. Og ingen forstår egentlig helt hva som skjedde.

Min personlige teori er at Demokratpartileder og statsminister Sali Berisha gikk for langt i valgkampen. En ting er personangrepene helt i begynnelsen da han påstod at Rama var homo, men det som fikk begeret til å renne over for Albanerne var nok nakenbildene av Rama som ble offentliggjort i forrige uke: Rama hadde vært på nudiststrand i Frankrike for 12 år siden.
Albanerne er veldig redd for nakenhet, og man regnet vel med at ingen ville stemme på en som viste seg naken offentlig. Men det som isteden skjedde var vel kanskje at Rama fikk sympati istedenfor.

1 comment:

Anonymous said...

Albanere er ikke annerledes enn amerikanere når det gjelder valg. Skitne triks og personlige angrep alt brukes for å vinne. Når det gjelder nakenhet er vi som midelhavsfolk flest men ikke forvent oppførsel ala "norsk film". Min norske samboer sier at albanske jenter viser mye hud når de kler seg ja hun sier at de klær seg som horer.
Har hatt digitalb nå i 3-4 år og de har vist usladet porno mens i norge har de nettopp fått vekk den sorte firekanten. Det er ikke noe som betyr noe for meg men ofte måles likestilling og fremgang her i Norge av slike simple ting som om at kvinner som drikker eller røyker er likestillte. Eller om du tåler nakenhet eller homokyss. Mange kristnefolk her i norge tåler ikke slike ting heller.
Hilsen albaner som bor i Norge