Monday, January 29, 2007

Finn feilen

Igår var hovedsaken i nyhetsbildet en pressekonferanse om valgmantallet som endelig er klargjort før valget om tre uker. Myndighetene har 2.9 millioner stemmeberettigede i sine lister, og de antar at blant disse er det ca. 60.000 dubletter.

Samtidig som INSTAT (www.instat.gov.al - SSBs "søsterorganisasjon" i Albania) rapporterer følgende tall (fra 2005):

  • Det er drøyt 3.1 mill. innbyggere i Albania

  • Av disse er 0.8 mill. under 15 år, mens det er 0.3 mill under 19 år, så vi kan vel anta at det er ca. 1 mill. som er under stemmealder.


Hva er feil?

6 comments:

Anonymous said...

Heia Anne,

Savner å ta en pils med deg sånn innimellom her i Oslo, men nyter å lese dine meldinger fra Albania - keep it up!

/rune

Anne Abelsæth said...

Ja, vi trenger en pils snart. Når kommer du nedover?

(Forøvrig 0.3 poeng for å kreativ løsning på å finne feilen til deg: For mye pils (eller raki som man drikker her i landet) kan jo ha vært grunnen til at regnestykket ikke stemmer..

..men jeg tviler på at det er det som er grunnen..

Anonymous said...

Kanskje de som var under 15 døde før de ble under 19?

Anonymous said...

Kan det virkelig stemme at en tredjedel av de stemmeberettigede ikke eksisterer? Høres ut som det kan bli et interessant valg..

Anonymous said...

Fant feilen. Totalt i verden så er det 4 231 945 som har albansk statsborgerskap i følge det albanske innenriksdepartementet og alle albanske statsborgere har stemmerett i følge loven. Husk at det bor mange albanere i nabolandene Hellas og Italia og mange av disse er albanske statsborgere fortsatt og kan stemme ved valg på lik linje med de som er bosatt i Albania( er litt usikker på om de må ta turen til Albania for å stemme eller om de kan gjøre det ved en albansk utenriksstasjon). Det dere har misforstått er at dere har satt likhetstegn mellom antall albanske statsborgere og innbyggertallet i Albania noe som altså er feil pga av den store utvandringen landet har opplevd etter kommunismens fall.

Anne Abelsæth said...

Kosovari: Du har nok rett i det der, ja! Ti poeng til deg.

Men det at det bor mange albanere i utlandet er jo noe alle albanere vet, så når det likevel ble holdt pressekonferanse der det var et poeng at stemmemantallet er altfor stort, så må det fremdeles være noe galt. Skal sjekke med kollegaen min i morgen, jeg. Følg med!

Oddrun: Interessant er det ihvertfall, ja. Skal være valgobservatør. Gleder meg!