Friday, January 12, 2007

FAAAAAAAIIIIIIINEL CAAAAAAOOOOUNTDÅWN
( og litt politikk)

 

Europe kommer til byen, og xpatmiljøet (utlendingene) er i ekstase: Det er første konserten med et vestlig band så lenge jeg har vært her, og alle har sikret seg billetter på de første radene. Jeg er vel omtrent den eneste som ikke skal (Final countdown må ha vært åttitallets aller mest forhatte låt ved siden av "I just called to say I love you"). Det blir en intimkonsert på en av byens nattklubber på lørdag, og en stor konsert i kongressen på søndag.

Men det som er mer interessant for tida er de stadig vedvarende valgproblemene: Som skrevet tidligere blir ikke regjeringen og opposisjonen enige om når lokalvalget skal holdes. Grunnloven sier seinest 20. januar, men det er umulig siden det bare er 8 dager til. For tida ser det ut til at de kanskje kommer til å kompromisse på 18. februar.
Regjeringen og opposisjonen har i flere dager sittet med presidenten i sistnevntes residens og forhandlet. Både om valgdato og de andre uenighetene angående valget (hovedproblemet nå er fødselsattestene - Albanias eneste form for identifikasjonsdokumenter med unntak av pass - opposisjonen mener at de er for lette å forfalske, mens regjeringspartiet tviholder på at de er gode nok).

Og det politiske klimaet blir neppe bedre etter hva som hendte igår. Da møttes nemlig statsminister Berisha og x-statsminister Nano (ingen av disse var blant forhandlerne, og Nano er for tiden nærmest et politisk null) i presidentens residens. Og hva gjorde de der: Jo, de ignorerte presidenten og den forhandlende delegasjonen som allerede var der, tok hverandre i hendene, og bestemte at valget skal være 18. februar.

Ett av problemene er at Nano ikke har mandat til å vedta noe som helst, så dette er helt verdiløst. En annen ting er de diplomatiske sidene ved dette: bare ignorere presidenten som har brukt de siste 2-3 månedene på å prøve å skaffe enighet. Alle tv-kanalene var fulle av stoff om dette hele kvelden igår, og konklusjonen ble at Berisha har tapt en vanvittig mengde stemmer på det hele. Men ingen forstår hvorfor han gjorde det.

Og i mellomtiden går tingene sin vanlige, skjeve gang, mens resten av Europa rister oppgitt på hodet: OSSE ble bedt om å skaffe valgobservatører til 20. januar. De har tilbakekalt alt, og sitter bare på gjerdet og venter. men det kan bli vanskelig å skaffe oppslutning neste gang. Og det som er aller verst for Albania i denne sammenhengen, er at drømmen om EU-medlemskap bare blir mer og mer uoppnåelig.

4 comments:

Anonymous said...

Men det synth-riffet i begynnelsen er litt stilig da...

Anonymous said...

Nå har du vært der i noen måneder og de krangler fortsatt om noe av det samme som du var sendt for å fikse.

Hvor mye eller hvor lite har dere fått gjort med folkeregisteret i Albania?

Anne Abelsæth said...

Øøøy! anonymous! Insinuerer du at vi er ineffektive her?

Joa - det er ikke akkurat lett å få ting gjort her nede, jeg er enig der. Men det vi faktisk skulle gjøre var et pilotprosjekt i første omgang. Og det går strålende: Valglistene i Durrës og Shkodër - pilotbyene våre - var aldri noe problem. At politikerne nå mest krangler om valgdato har ikke så mye med prosjektet vårt å gjøre.

Men til neste stortingsvalg: 2009 - DA skal ting gå glatt da! Da skal vi nemlig ha laget folkeregisteret for hele landet, et prosjekt som er i oppstartfasen i disse dager. De vi venter på nå, er at albanerne skal skrive et konseptdokument over hva de faktisk ønsker seg.

Så følg med, følg med!

Anne Abelsæth said...

Forresten, Elf: Synth-riffet stilig? Du syntes ikke det var ille nok da du outet deg selv og sa du likte foreigner rett før jul? Ille ille!