Thursday, April 27, 2006

Mer krangel

Skrikende overskrifter i avisene mens jeg var i Norge: Lederen av justiskomiteen i parliamentet har fått sparken, men nekter å gå!

Det krevde litt bakgrunnsarbeid og utspørring for å finne ut hva som egentlig var skjedd, men det ser ut til å være følgende:

Leder av justiskomiteen, Ngjela - som også er medlem av det regjerende Demokratiske Partiet - har vært mot stort sett alle lovene som har vært forsøkt innført siden partiet kom til makten i høst. Han er nesten alltid enig med opposisjonen, og dette har naturlig nok vært et problem for statsminister Berisha. Når Ngjela i tillegg ifølge ryktene har utgitt seg for å være justisminister, og endret lovtekster på eget initiativ, bestemte Berisha seg for å ta affære og bli kvitt problemet. Han kalte derfor Ngjela inn til møte på kontoret til "speaker of the parliament" sammen med tre-fire andre høyt oppe i partiet for å avskjedige Ngjela. Det Berisha ikke visste, var at dette møtet ble tatt opp på bånd, og få timer senere var det publisert i en av tv-kanalene i landet (Ngjela har naturligvis fått skylda for at det hele er publisert, og min kilde sier at det høres ut som at Ngjela har brukt mobilen sin som opptaker: Hans egen stemme høres f. eks mye sterkere enn Berishas).

Møtet er i sin helhett gjengitt på engelsk i Albanian Daily News - avisa jeg prøver å komme meg gjennom daglig, og jeg kan bare ikke stå for fristelsen til å gjengi deler av det her:

[Litt uti møtet. De har kranglet om hvor dårlige lovene i landet er, hvilke rettigheter Berisha har som statsminister, hvem som har ansvar for hva, hva Ngjela mener er mangel på dyktige folk i nøkkelposisjoner etc]

Ngjela: It is a great luxury for the country to have a cardiologist as its prime minister, it is a great luxury, but you should have there the 30 best experts of the country.
Berisha: I am proud that I am a cardiologist.
Ngjela: We are speaking about the laws here.
Berisha: You should give your resignation today
Ngjela: I will not resign.
Berisha: If you don't give your resignation, you are dismissed.
Ngjela: How will you dismiss me?
Berisha: I communicate you the resignation.
Ngjela: Put it to vote.
Berisha: You are dismissed by vote.
Ngjela: That is put to parliamentary vote. Who can dismiss me?
Berisha: I communicate you the resignation.
Ngjela: You have taken me and brought to the elite of the party with the Labor Party member here; you have taken this who is a communist in your coalition.
Berisha: You are dismissed.
Ngjela: But I cannot be dismissed.
[krangelen går videre om Berisha har lov til å sparke Ngjela eller ikke]
Berisha: I expel you from the parliamentary group.
Ngjela: I don't give a damn about your dismissal.
Berisha: You are dismissed.
Ngjela: But, give up this policy. I am a deputy. I have taken the votes. Put it to parliamentary vote. This is the kind of language I will use to defend myself.
Berisha: Resign!
Ngjela: Put it to parliamentary vote. This is the kind of language I will use to defend myself.
Berisha: Resign!
[...]
Berisha: You are dismissed!
Ngjela: Put it to parliamentary vote. You will face a tough battle, certainly.
Berisha: Yes, I will.

osv. osv.

Enden på visa ble at det ble stemt over, og Ngjela tapte.

1 comment:

Anonymous said...

Hehe. Takk. Fantastiske bidrag i denne bloggen :-)