Monday, March 27, 2006

Et utvalg Albanske fornavn

Albanerne har det med å kalle ungene sine de merkeligste ting. Følgende er en liste over ganske vanlige albanske gutte- eller jentenavn med den norske oversettelsen:

Drita - Lyset
Besnik - Trofast
Jetmir - Godt liv
Bashkim - (fag-)forening
Fatmir - God lykke
Festim - fest
Shpëtim - Frelse
Sheqere - Sukker
Flutura - Sommerfugl

Enda bedre var det under diktator Hoxhas dager, da ble ungene kalt ting som Revolucionare (revolusjonær) eller Proletare.

Men mitt favorittnavn er Mbarim. Det betyr noe slikt som Avslutning - i håp om at det skal være det siste barnet familien får. Og det brukes fremdeles i avsidesliggende landsbyer. Innmari kjipt å være lillesøster eller lillebror til Mbarim!

9 comments:

fr.martinsen said...

Gjetter at Sukker og Trofast er jentenavn, mens Fagforening er gutte-?

Anne Abelsæth said...

Trofast er faktisk guttenavn - men det er sikkert ironisk ment: De gutta jeg har snakket med om slike ting, mener stort sett at de ikke trenger å være trofaste, mens det er et absolutt krav at kona er det..

Sukker er jentenavn, ja. Ellers kommer de fleste navn i begge utgaver: Legger man på en e eller en a til slutt, blir det jentenavn av det.

Anonymous said...

Jeg falt umiddelbart for Forening...

Anonymous said...

hei, jeg har vært i Albania og har aldri hørt navnet sheqere, syns den er veldig morsom, og jeg tviler på at det er mange som heter det. Håper du har det bra i Albania, snart blir det sommer og du kan dra på stranda i Durres, billig og vakkert.

Anne Abelsæth said...

Du har rett. Sheqere er et veldig gammelt navn, og er ikke mye i bruk lenger. Albansklæreren min holdt på å le seg ihjel da hjemmeleksa var å skrive et (fiktivt) intervju med en albaner som bodde i Norge, og jeg lot albaneren hete Sheqere.

Stranda i Durrës er forøvrig ikke anbefalt: Bader du der, er det rimelig sannsynlig at man får Hepatitt. For å bade må man nok et par mil lengere syd. Men det er sikkert fint der og.

Anonymous said...

Hvorfor later du som om du er ekspert når det gjelder Albania?? Hvem er det som har sagt at man kan få hepatitt i Durres stranda?..Uviten er du!..Og når det gjelder det navnet som betyr trofast så har det ingenting med saken å gjøre når det gjelder å være trofast mot kone, kjæreste osv. Men Trofast mot familie Og landet!..Og vi har de mest fine navnene i verden så ikke kom her å si at vi har en tendens til å gi barna våre rare navn..

Anonymous said...

ooi da er har vi en patriot. jeg liker besnik veldig godt. det er et fint navn. sheqere har jeg bare hørt blitt nevnt her, å hvis du bor i norge så er det lurt å gi barna et lett navn som nordmenn kan uttale. 1 viktig ting naven Drita= lyset men for et barn på barne skolen me navnet drita kan fort bli dritt, stakars det barne som blir mobbet for det navne. så tenk nøye når dere skal gi barna deres navn..

Anonymous said...

Var en i barnehagen her i norge som het sheqere for ca 12 år siden. veldig pent navn.

Anonymous said...

Hei

Kom tilfeldigvis over din blogg og ble mildt overrasket over oversettelsen av Bashkim. Bashkim brukes ikke i den mening som fagforening, men mer som "union". Det guttenavnet ble/blir mye brukt spesielt på grunn av albanernes situasjon - det vil si at de som nasjon er spredt og det bor albanske minoriteter i alle naboland til Albania og Kosovo.