Wednesday, August 15, 2007

Tilbake i Albania!

Det ble en lang sommerferie i år, men nå er man tilbake og klar for nye utfordringer igjen.

..Og hva har skjedd siden sist: Albanerne klarte faktisk å velge en ny president, uten at det ble regjeringskrise og tidlig-valg som alle hadde hadde ventet. Jeg er egentlig litt skuffet over det. Det er lissom så u-albansk at oposisjonen og regjeringspartiene blir enige om noe. Men det gjør min jobb uendelig mye enklere: istedenfor at samarbeidspartnerne mine jobber 24/7 med å lage valgmantall, så har de muligens litt tid å avse til prosjektet vårt, og det er bra.

Ellers er det strømkrise på hele Balkan, og i Albania prøver man å løse denne med strøm-rasjonering: Strømmen blir koblet ut hver dag fra 1300 - 1600 og fra 1900 - 2100, og det at vi valgte kontorlokalene vi holder til i fordi de var på samme strøm-nettet som statsministerens kontor og derfor aldri hadde strømbrudd, hjelper ikke lenger: Selv statsministeren blir berørt av rasjoneringen.

Min første strategi for å håndtere dette, var å innføre alternativ arbeidstid: fra 0700 til strømmen forsvinner, og dersom vi legger lunsjpausen til etter strømmen er gått, så mister vi bare en halvtime arbeidstid om dagen. Når vi i tillegg legger alle møtene til ettermiddagen, og dessuten jobber om kvelden av og til, så klarer vi å tyne ut full arbeidstid med strøm.
..men den andre strategien min var veldig mye bedre: Vi kjøper batterier og invertere til PCer og modem som gir nok strøm til tre timers bruk. Etter et par dager er utgiftene inntjent fordi vi blir mer effektive.

Det som er mest iøynefallende i et strøm-sparende Albania er at alle de offentlige bygningene, inkludert presidentens residens er flombelyst hele natta. Det er ingen som tenker på å spare strøm ved å skru av lyset, nei.

3 comments:

Anonymous said...

Heisan
Det var fint å oppdage at du er "back in business". Jeg har savnet de små beretningene fra Europas "ytterkant".

Byråkrat1

Anonymous said...

I can only read one bit, and that the 10 things to do section in English, which I notice hadn't been completed yet?? I'm not really 'anonymous' but I can't be bothered to register. Hi to all my friends in Albania (do I have any left?)Steve Tye

Anne Abelsæth said...

Still working on the 10 things list, Steve! Good you reminded me to work on it