Tuesday, August 21, 2007

Muslimsk pilgrimsreise

Vi skal på muslimsk pilgrimsreise til helgen. Som kjent anslår man at ca. 70% av albanerne er "muslimer". Jeg bruker hermetegn fordi de aller fleste forholder seg til den religionen som besteforeldrene eller foreldrene tilhørte før kommunismen. I dagens Albania er folk veldig lite religiøse.

Den muslimske retningen som står sterkest i Albania er Bektashi. Blant bektashi-muslimene er det verken forbudt å spise svinekjøtt eller å drikke alkohol, og det er svært sjeldent man ser folk med slike sjal som muslimer bruker i Tirana.

..og for nesten et år siden ble jeg og en australsk venninne invitert av vår felles albanske venninne og hennes foreldre til å delta på den årlige pilgrimsreisen bektashimuslimene gjør til Tomorra-fjellet i sydalbania. Der har de fått låne en villa vi skal bo i, faren til venninnen skal skaffe lam som vi skal slakte og grille på selve festen som er 2 timers fottur unna, og ellers blir det nok full fest! Rapport følger i neste uke.

Men det som bekymrer meg litt er dagens avis. Der står det "Some 20.000 bektashi pilgrims to Tomorr, police request back ups". Videre nedover i artikkelen står det blant annet "..However, the pilgrimage has always been characterized by accidents, due to the lack of infrastructure and the large number of visitors to the mountainous area.." etc.

Jeg har allerede vært i distriktet et par ganger, og vet at her snakker vi kanskje om Albanias aller dårligste veier. Håper han som har bil får fikset air conditionen før vi drar.. Noe sier meg at dette kan bli mange timer i bilkø i stekende sol og 35+ plussgrader.

3 comments:

Pernille said...

Det høres jo utrolig artig ut. Venter spent på rapport. Og vi må prøve å komme oss nedover!

Anonymous said...

Vi kom fram och överlevde trots dålig air condition.

Eduardo Waghorn said...

Hello from Chile to Shqipëria!
Visit my blog if you want...
A warm hug:)
Shqip sounds very beautiful language:)

But looking carefully, your language looks like nordic...¿?

Tell me more:)