Blodhevn
Blodhevn er noe som fremdeles skjer i deler av Albania. Det er en gammel tradisjon beskrevet i den gamle lovboken Kanun, og som går ut på to familier dreper hverandres mannlige medlemmer annenhver gang til enten en alle menn i den ene familien er utryddet, eller til en avtale om å avslutte hevnen nås.
Og Albanerne har lang hukommelse: Så lenge diktatoren Hoxha ledet landet, fikk han slutt på ordningen, og det ble ikke utført noen mord som følge av blodhevn så lenge han styrte. Men da kommunismen falt, husket folk nøyaktig hvem sin tur det var til å drepe neste gang, så blodføydene dukket opp igjen. Ifølge artikler jeg har lest, har det siden 1992 vært over 5000 mord som følge av blodhevn (se f.eks World visions rapport).
Resultatet av dette er at det er mange som lever skjult og ikke tør å bevege seg ut fra hjemmene sine i redsel for å bli drept, og da borgermester Edi Rama for noen år siden fikk ryddet opp elvebreddene til Lana - Elven som renner gjennom Tirana - lot han ett eneste av de ulovlig oppførste bygningene stå: Den bygningen hvor det lever en familie i skjul fordi de er med i blodhevn, og det er deres tur til å bli drept.
Her er bygningen:
..og det hender ikke en gang når man går forbi og ser lys i vinduene eller at klesvasken henger til tørk, at man ikke tenker på hvordan det må være å være i en slik situasjon.
7 comments:
For dem som ikke har lest romanen "Avbrutt april" av Ismail Kadare, som handler om blodhevn, kan jeg si at de har til gode en svært spennende (og uhyggelig) leseropplevelse. Anbefales.
Jeg vil også anbefale Avbrutt april(Broken April/ Prilli i thyer) som du finner ved alle Deichmans filialer i Oslo.
Har lest at blodhevn i dag er mest utbredt blant katolikker i nord, spesielt det som kalles Malesia e Shkodrës (e Madhe).
Flere hundretusener har flyttet til mellom Albania og disse tar blodhevnen med seg, så det er nok derfor noen i Tirana er innesperret. Helt sykt.
Jeg er kosovar og vet at dette var et problem i Kosovo også siden albanerne i nord og i Kosovo er begge gheger og har de samme tradisjonene, men etter andre verdens krig, har antall blodhevn gått kraftig ned takket være den kosovoalbanske antropologen Anton Ceta som satte i gang en storstilt kampanje for å forsone familier som var i blodfeide med hverandre. Budskapet var "Vi kan ikke bli selvstendige, hvis vi isteden for å bekjempe fienden, bekjemper hverandre". Dette resulterte i flere forsoninger eller som albanerne sier "falje gjaku" (ettergi blod).
Det ble en lang kommentar...
Har faktisk hørt om huset før du fortalte om det Anne! Ikke akkurat en enkel situasjon.
Huset er med i filmen "Corridor #8" som ble vist på filmfestivalen i Berlin i vår. Det er et transport-prosjekt drevet av EU som er teama for filmen, og huset ble omtalt når de kom til Tirana (Aner ikke hvor enkel denne er å få tak i på DVD).
Review:
http://preview.tinyurl.com/6l8zz5
ufint å si det kanskje, men dette kunne vært et plot for en tullete morofilm ... om du skjønner?
men det er jo ikke morsomt i det hele tatt! tvert imot.
lurer riktignok på en ting ... hvis det er allment kjent at det lever en familie i skjul der, er det ikke ganske enkelt for den familien som er ute etter å drepe dem å finne dem?
(gjorde jeg en å/og-feil just nu?)
interessant blogg forresten! gøy å lese om albania, for det er et land jeg kan temmelig lite om. og bilder! jeg vil også ha en blogg med bilder. men jeg har en pc på førti usle gb og ingen kabel for å overføre heller. så ... det får vel vente.
Fin blogg! Veldig interessant!
Oi! Synd for de mennsekene som mistet livet sitt i 1992. På en slik tall av folk som er mistet liv, oi fy søren det er stort problem.
som har mistet liv mente jeg
Post a Comment