Friday, November 17, 2006

Opera på albansk-italiensk

Har alltid likt å gå i operaen, og i et land der de dyreste operabillettene koster mindre enn en norsk kino-billett, er det ingen grunn til å la være å gå.

Så igår var vi på Un Ballo in Maschera av Verdi. Det var et samarbeid mellom Operaene i Roma og Tirana, med kostymer og kullisser - samt 2 av hovedpersonene fra Roma, og resten albansk.

Og hvilken regi! Scenen der handlingen foregår hos spåkonen/heksen var legendarisk: plutselig fires det ned likkister og skjeletter fra taket. Og når hovedpersonene rett etterpå var på retterstedet, så var det som å se Golgata: Fullt av kors. Man kunne ikke annet enn å le.

Men en ting som er innmari irriterende med å gå i operaen her, det er albanerne. De skravler under hele forestillingen, glemmer å skru av mobiltelefonen, kommer for seint etter pausen et. Som en kamerat av (som jobber med EU-tilpasning) sa: "De fortjener rett og slett ikke å være en del av Europa!"

4 comments:

Anonymous said...

Det siste syns jeg var utrolig dårlig sagt, nesten verre enn han AA Gill. Nå er det ikke opp til deg eller din kamerat å bestemme hvem som skal være en del av Europa. Det ble bestemt for millioner av år siden.

:-)

Anne Abelsæth said...

Grensene ble neppe satt før menneskeheten eksisterte, vil jeg tro.. :)

Men la oss tippe at på sikt, så kommer det til å bli sånn at

Europa = EU

(dvs. at begrepet Europa kun omfatter medlemsstatene i EU) Da hadde det ikke overrasket meg om at - når Albania endelig er klar for et medlemsskap - at de stemte nei. De er like trassige og sære som feks. oss nordmenn.

Uansett kunne de jaffal holdt kjeft når jeg vil høre på opera!

:)

Einar said...

Anonymous tar feil; det finnes ingen entydig definisjon eller grensesetting av hva som tilhører Europa og ikke. Østover - er det Uralfjellene, eller er det grensen til Russland? Og skal Kaukasus regnes som Europa? Og hva med Tyrkia?

Dessuten er det bare å se på de merkelige medlemskapene i ymse organisasjoner som Europarådet (COE), OSCE, UEFA, Eurovision Song Contest, og så videre. Ikke mye enighet å spore der i gården.

Anonymous said...

Jeg la merket til faktaene her og ikke fargene på kulisene og andre ting som feks nyrike og kulturintresserte wannabes som er like irriterrende her i Norge som i Albania (kanskje verre der). Men at albanerne arangerer en opera forestilling er noe bra. Og at de har gode klassiske ballet artister er også noe bra. Det som forbauser meg litt eller irriterer er hvor overfladiske og uerfarne og snobete pingler dere som skal jobbe der er. Dere har ikke kommet over det at det feks. finnes andre type toaleter med bare et hol i bakken enn de vannlige. Jøøsss så forskjellig vi er!! Du har tydligvis ikke vært i Frankrike eller Italia. Når det gjelder hva som er Europe eller ikke. Albania har vært i europa lenge før norge ble oppdaget og tegnet på kartet. Shqiptari