Thursday, November 23, 2006

Nasjonaldager..

Tirsdag og onsdag i neste uke er offentlige høytidsdager - og en av dem er nasjonaldagen. Problemet er bare at albanerne ikke blir enige om hvilken dag som er nasjonaldag.

28. november er uavhengighetsdagen: De feirer uavhengighet fra tyrkerne i 1912, mens 29. november er frihetsdagen, hvor de feirer frigjørelsen fra Tyskland etter 2. verdenskrig.

Og sosialistene vil ha 29. november som nasjonaldag. Problemet med dette er at frigjørelsen fra Tyskland også assosieres med begynnelsen på kommunismen, og det er jo noe man absolutt ikke vil feire, så demokratene - regjeringspartiet - påstår det at de siste tyske soldatene forlot landet noen minutter før midnatt 28. november, slik at både uavhengighetsdagen og frihetsdagen er på samme dag. At Tyskerne selv sier at de trakk seg ut den 29. spiller naturligvis ingen rolle.

Så hvordan løser albanerne dette problemet: Det er enighet at det ikke kan være opp til politikerne å bestemme, så historikerne skal ha det siste ordet. Men historikerne er jo naturligvis delt i to leire de også: Alt her i landet er jo politikk!

Og mens man venter på en løsning, går Demokratene og legger blomster på gravene til de falne i andre verdenskrig den. 28. november, mens sosialistene gjør det 29. Og nasjonaldagen feires den 29. inntil videre.

Men en annen kuriositet jeg oppdaget her en dag: I helgen var det en minne-seremoni for de falne tyskerne fra den andre verdenskrig. Minneseremoni for fienden? Er ikke det litt rart?

4 comments:

Anonymous said...

På torget i Mostar, Bosnia, er det et stort monument til ære for falne spanske soldater. Kanskje en gest, kanskje noe Tyskland og Spania selv har bedt om?

Anonymous said...

Det står et monument i Tyrkia over falne allierte styrker under slaget ved Gallipoli under første verdenskrig. Se f.eks. wikipediaartikkelen om Atatürk. Det er fine ord fra en fæl krig.

Anonymous said...

De hadde samme seremoni i Tyskland og i denne seremonien du refererer til i Albania var også representanter fra den tyske ambassaden til stedet og tyske sodater. Tironsi

Anonymous said...

Bare kommunister ble drept av tyskere under andre verdenskrig i Albania, så Tyskere var ikke akkurat fiender. Tyskland og Italia var de eneste landene i verden som forente alle Albanske territorier tatt fra dem under ottomansk styre(deler av Hellas, Makedonia, Serbia og Montenegro) og annerkjente den som et land. Så det er mange som liker tyskerne pga av det.