Tuesday, January 31, 2006

Å komme seg gjennom en rundkjøring

Albanerne har bare endret ett eneste ord i trafikkreglene som omhandler rundkjøringer i forhold til de norske reglene, tror jeg. De har byttet ut "vikeplikt" med "forkjørsrett", slik at det blir noe sånn: "De som skal inn i en rundkjøring har forkjørsrett ovenfor de som allerede er i rundkjøringen".

Og hvordan fungerer det i praksis? Du presser deg inn i rundkjøringen, og etterhvert som du kommer lenger inn, blir du spiralisert innover mot midten, helt til du er ved den avkjøringen du hadde tenkt å ta. Der stopper du, og nekter å kjøre lenger, mens du signaliserer med horn og blinklys at du vil ut.
Og når flere enn deg gjør det på denne måten, blir naturligvis hele tafikken stående bom stille. Etter noen minutter begynner albanerne å gå ut av bilene sine for å se hva som skjer og rope til hverandre om hvor imbesile sjåfører alle andre er, mens de som blir sittende i bilene sine, har fingrene solid plassert på hornet.

Det som fascinerer meg mest, er at etter en halvtimes tid eller noe, løser hele kaoset seg opp, og det blir mulig å kjøre videre. Hvordan dette skjer, har jeg ennå ikke klart å finne ut av.

2 comments:

fr.martinsen said...

hei, det var interessant å lese her, jeg liker når folk forteller hverdagslige detaljer sånn som du gjør.

I dag fortalte en kollega meg om harking i Vietnam. Hun kom akkurat derfra og hadde opplevd at folk på en lang busstur gikk bak buskene for å tisse, men at de fleste også kastet opp/prøvde å kaste opp/eller i det minste harket. Og at det hadde vært mye av harkingen i Vietnam.

Einar said...

Fornøyelig lesning på bloggen din. Kjenner igjen rundkjøringsproblematikken fra da jeg bodde i Honduras, Mellom-Amerika. Der hadde de beholdt vikeplikten, men fra høyre - som i veikryss generelt. Resultatet var det komplette kaos: En kolonne kjører inn i rundkjøringen - bare for å stanse halvveis inni for å slippe inn biler fra høyre. Men disse kommer ikke rundt pga den første kolonnen som har stanset i rundkjøringen, osv, osv... Da går det gjerne endel i hytting med langfingre og brøling av "puta madre".