Monday, June 25, 2007

Hjelpsomme kundebehandlere

En amerikansk venninne har nettopp flyttet til Tirana, og det er første gang hun bor i Europa, så mange ting er naturligvis uvant for henne - som det at det faktisk finnes biler som går på Diesel istedenfor bensin.

Hun var på vei nordover til Montenegro i firmabilen, og måtte stoppe for å fylle tanken. Mannen på bensinstasjonen tok frem pumpa, og kommenterte "diesel?". Det falt naturligvis ikke min venninne inn at bilen hennes brukte diesel, så hun ba om bensin.

..og i typisk albansk ånd - her gjør man som kundene sier - fylte mannen opp tanken med bensin. Da tanken var full, pekte han på lokket på bensintanken hvor det stod "diesel", og kommenterte at hun ikke burde kjøre bilen med bensin på tanken. Min venninne ringte til en kollega for å finne ut om det faktisk spilte noen rolle at du fylte bensin på en dieselbil. "Ikke en gang tenk på å vri om nøkkelen", var svaret hun fikk. "Bilen blir ødelagt."

Så den hjelpsomme mannen på bensinstasjonen var behjelpelig å ringe etter servicebil for å få tauet bilen til verksted for å få tømt tanken igjen.

Wednesday, June 20, 2007

Ten things do to before you leave Albania, part II

Seems like I have more enemies than I knew of - and they obviously range from just disliking me up to wanting me dead. Amongst the suggestions I recieved (here in the blog or by email) are:


  • Spend a night in a bunker: Good idea to spend a night in a toilet, don't you think?

  • When leaving Albania for good, get yourself smuggled out of the country (like a lot of Albanians do, either volountarily or not): Yeah! I'd love to end up in jail for some years!

  • Swim across the artificial lake: The lake must be almost as polluted as the Lana river. Only difference is that when rafting the river, the goal is basically not to get wet - in order to survive.


But luckily I have some friends that don't want the worst for me. Gaute suggested to build an illegal building. That would indeed be very albanian. It sounds like a project that's too expencive for me, but we can downscale it a little to build a tree house in the big park. Only problem is that I really love the big park, and I don't want any more garbage in it, so I haven't quite decided yet.

Anyway: Thanks for all your help. We'll continue working on the list until it completed.

Wednesday, June 13, 2007

...Heldigvis!

En av dagens avisoverskrifter:


Skulle bare mangle! 20. juni er jo midt i ferien!

(SP er sosialistpartiet - hovedopposisjonspartiet - og det de mener ikke kan avlyses er presidentvalget: Første forsøk i parlamentet på å bli enige om en kandidat skal skje 20. juni. Når de etter 5 forsøk aldri har klart å få 3/5-dels flertall for en kandidat, blir det nyvalg i parlamentet istedenfor, så da er det på'n igjen!)

Friday, June 08, 2007

President Bush kommer til Albania

Jeg planla å skrive om dette til uken, men mens dere venter: Ta en titt på denne i dagbladet: artikkelen i dagbladet.

Ten things to do before you leave Albania

(I'm writing this in english to get input from my international friends. Hope that's OK)

A swedish friend of mine, Torbjörn, and I are creating a list on "ten things you have to do before you leave Albania", and so far I think it looks very "interesting" - so far we've found eight of them - in no particular order:


  • Sliding the pyramid


    Done that! Great fun! But the pictures got lost: Maria - can you send me some of the ones you made, please?


  • Drive one of the three wheel lorries


    This is going to be a tough one for me: I haven't got a drivers licence!


  • Shake hands with the president

    According to my sources, this shouldn't be a problem at all. Either I get help from the swede compiling this list with me - he works with the presidents daughter, or I simply show up at the restaurant in Durrës where he eats lunch most sundays, and where he shakes hands with everybody who approaches him.


  • Climb the Korrabi mountain

    This is the highest mountain in Albania, and it's a hike of about 3-4 hours in each direction.


  • Raft the Lana (in one of these 10-Euros inflatable raft that you can buy in any petrol station in Norway)



    This is the toughest one. The Lana flows though the center of Tirana, and is barely fluid because of the pollution. There's two strategies to do this:

    Do it in the summer: The water level is lower, makeing the possibility of staying dry (and thereby surviving) higher, or
    Do it in the winter: The water level is high, but the pollution is less, and the water doesn't smell that foul

    I'm gonna analyze the strategies closer and decide later


  • Paint a bunker



  • I need to stop talking about the bunker painter gerilja and start doing it.. Maybe in Dhermi this weekend?

  • Go somewhere by train

    The trains in Albania is famous for their speed. They manage to make an average of 30 km/h according to my tourist guide. In addition to this, there are never any working toilets on board, and the kids living close to the track has train window breaking as their favourite hobby. I think I'm only going to go to Durrës - the shortest distance possible



But as you all can see: There's only 7 items on the list. (I'm sure we had come up with 8, but I don't remember the last one). Does any of you out there have some good ideas for the missing three? We'd be thankfull!

Tuesday, June 05, 2007

Smalehove?

Jeg har lenge visst at sauehode er noe man spiser i Albania så vel som i Norge. Forskjellen er at albanerne bare baker hodet i ovnen (tror jeg) mens vi i Norge lager smalehove av det.

Og endelig her en dag kom jeg over en meny med Kohe Qjingji - sauehode. Jeg kunne jo ikke la en sånn sjanse gå fra meg! Ser det godt ut, eller?



En annen forskjell på norsk og albansk sauehodemiddag er at albanerne serverer hodet med hjerne. Skrapesyke er kanskje ikke noe problem i et land der sauene ikke får annen mat enn gress, men fy så ekkelt det var: Konsistensen var en mellomting mellom fløyelsgrøt og semulepudding og det smakte bare fett og salt.

Nei - jeg kommer neppe til å bestille Kohe Qingji neste gang jeg ser det på menyen noe sted..

Friday, June 01, 2007

Å gå foran med et godt eksempel?

Et av problemene de sliter med i Albania er all den "uformelle" byggevirksomheten: Jeg leste et sted at det er ca. 300 000 ulovlig oppførte bygninger/tilbygg i landet, og myndighetene prøver å få system i rotet ved å legalisere noen av bygningene og å rive andre (eller i det minste true med å rive dem).

Og så forteller en albansk kamerat av meg om kona som jobber i transportdepartementet: Det er svært mange av dem som jobber der som røyker, og med den nye røykeloven er det ikke lenger lov å røyke inne i offentlige bygg.

Så hva gjør de med dette? Jo, de planlegger å bygge et "røykerom" på taket av departementsbygningen. Men de vet at de ikke kommer til å få byggetillatelse for dette. Departementet holder nemlig til i en av de vakre bygningene som italienerne bygde på 30-tallet, og som er de eneste bygningene med snev av monumentalitet i Tirana:



Jeg bare lurer på hvordan de skal få befolkningen til å begynne å respektere lover når myndighetene ikke gjør det selv en gang.. (Og så er det jo litt komisk at de bryter byggeloven for å holde røykeloven, da..)

..men det kan jo hende det planlagte røykerommet ikke blir noe av - at det bare er løse rykter..