Monday, May 28, 2007

Røykeloven, del 2

Det jeg skrev for noen uker siden om røykeloven viste seg visst å ikke stemme helt: Loven skulle ha trådt i kraft 5. mai, men da dagen kom, var alle så uforberedte at de utsatte hele greia til 26. mai..

..så denne helgen trådte loven i kraft. Helsedepartementet hadde ifølge mine kilder gått ut og sagt at siden det ikke var bevilget ekstrapenger, kom de ikke til å ha noen mulighet for å sørge for at loven følges opp, og ryktene gikk om at de skulle innføre loven litt mer gradvist: Først gjøre offentlige bygg som sykehus og skoler og sånt røykfrie, før det generelle røykeforbudet i restauranter og barer skulle tre i kraft.

Så stor var overraskelsen i lunsjen idag: stamkafeen var blitt røykfri! Jeg måtte spørre kollegaen om hva som var skjedd: Og jo! "Helsepolitiet" hadde vært ute hele helga og bøtelagt alle restauranter som ikke fulgte opp. Hovedreportasjen hadde vært fra hotell Rogner - byens beste hotell. Der hadde eieren demonstrativt stått og røyket da røykepolitiet kom.

..men man er jo blitt litt kynisk etter halvannet år i Albania, da. Så det er to ting jeg lurer på: 1) hvor lenge kommer de til å klare å holde restaurantene røykfrie, og 2) hvor mye penger klarer røykepolitiet å håve inn i løpet av en arbeidsdag. Har hørt rykter om at trafikkpolitiet pleier å ta ca. 10% av trafikkbotens verdi for å la være å utstede den, og dette må vel kunne sies å være noe i samme gata?

Thursday, May 10, 2007

Støv

Ifølge en avisartikkel jeg nylig leste, puster vi inn 70 kg støv i lungene våre årlig, vi som bor i Tirana sentrum.

Jeg håper vi puster omtrent samme mengden ut igjen også - ellers kommer vi til å bli innmari tunge, selv om vi neppe blir fetere av det.

Tuesday, May 08, 2007

Røykelov i Albania

Ifølge pålitelige kilder trådte den nye røykeloven i kraft på lørdag, og jeg har vært litt spent på mottakelsen: Det er en kjent sak at albanere flest rett og slett ignorerer de lovene de ikke føler for å følge, og jeg hadde på følelsen av at dette var en av den typen lover.

..og jeg hadde naturligvis rett: Folk røyker som alltid i alle kafeer. Jeg har enda ikke sett en eneste røykfri sone (Loven forbyr ikke røyking på skjenkesteder totalt, men den krever at det skal være røykfrie soner). Jeg har heller ikke klart å finne et ord om loven i noen av de engelskspråklige avisene. Kort sagt virker det som at alle har glemt hele loven.

En kamerat av en kamerat er en av sjefene i et stort tobakksfirma. Han hadde fått vite gjennom en av de ansatte i helsedepartementet at de hadde ingen planer om faktisk å håndheve denne loven. Den ble bare innført for å blidgjøre EU - akkurat som forferdelig mange av de andre lovene de innfører: det holder at det ser ut som at de gjør noe med tingene.